Heb je ooit gehoord van ploggen? Het is de perfecte combinatie van hardlopen – of wandelen – en zwerfafval opruimen. Het is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor het milieu! In deze blog gaan we dieper in op deze nieuwste trend, hoe je het kunt toepassen en hoe je hiermee het klimaat helpt. In deze blog vertelt Jeannette Boschma, Sales & Marketing Coördinator bij Startblock en zelf fanatiek plogger, wat ploggen is en wat het brengt.

Wat is ploggen?

We schreven al eerder dat nieuwe eisen en ontwikkelingen ervoor zorgen dat nieuwe trends ontstaan. Naast een betaalbare woning, zijn mensen ook steeds meer op zoek naar een leefomgeving die sociaal, gezond en duurzaam is. Ook de intrinsieke behoefte van mensen om bij te dragen aan een beter klimaat, zorgt voor nieuwe trends. Sinds 2016 zijn we massaal aan het ploggen geslagen. Het idee komt oorspronkelijk uit Zweden. Ploggen is een combinatie van het woord ‘plocka upp’ – oprapen – en joggen. Het idee is om tijdens het hardlopen zwerfafval op te rapen en dit weg te gooien. Zo sla je twee vliegen in één klap: je traint je lichaam en helpt het milieu.

Ploggen en het klimaat

Zwerfafval is een wereldwijd probleem en heeft een enorme impact op het milieu. Het kan de oceaan vervuilen, dieren verstrikt raken of vergiftigen en de natuurlijke habitat verstoren. Door te ploggen, help je bij het opruimen van het afval dat anders in de natuur zou blijven liggen. Hierdoor draag je bij aan een schonere en gezondere planeet.Het is bovendien een geweldige manier om jezelf te motiveren om te wat meer te bewegen. Door het oprapen van zwerfafval draag je bij aan een schonere wereld en help je om de impact van zwerfafval op het milieu te verminderen.

Hoe begin je met ploggen?

Ploggen is een kwestie van aankleden en gaan. Het enige dat je nodig hebt, is sportkleding, goede hardloopschoenen, handschoenen en een vuilniszak. Ga lekker hardlopen – wandelen mag ook, dan heet het plandelen, what’s in a name. Als je afval ziet liggen, raap je het op en stop het in de vuilniszak. Zelf sleep ik tijdens het wandelen ook heel veel afval mee variërend van kleine snoepverpakkingen tot grote flessen en van blikjes tot vooral heel veel plastic verpakkingsmateriaal. Houd er rekening mee dat je niet alles op hoeft te rapen. Gebruik je gezond verstand en raap alleen dingen op die je veilig kunt oprapen. En nog een aandachtspuntje: of je nu wandelt of hardloopt, let op dat je niet bukt vanuit je rug, maar doe een squat. Zo spaar je je rug en train je meteen je hamstrings, heupen, quadriceps en bilspieren. Je kunt zelfs tijdens werk ploggen: bij Startblock ruimen we op de bouwplaats altijd zoveel mogelijk ons bouwafval op. Rondje lopen met een vuilniszak, grote dingen in een container en klaar zijn we! Dus waar wacht je nog op? Ga ploggen!

Duurzaam leven = duurzaam wonen

Elke bijdrage aan een beter milieu, zelfs een klein initiatief als ploggen, is er één. Wil je meer impact maken, dan is een duurzame woning een geweldige manier om bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen. Met een efficiënte gebouwde houten woning geniet je van maximaal woongenot, heb je maar weinig energie nodig en draag je bij aan CO2-opslag. Een woning die gebouwd is van circulaire materialen is bovendien klimaat- en toekomstbestendig en waardevast. Wordt die woning dan ook nog eens in de fabriek gebouwd, dan blijft de stikstofuitstoot tot een minimum beperkt.

Geïnspireerd?

Benieuwd wat onze circulaire en energiezuinige woning voor jouw project of woningcorporatie kan betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Geef ons een belletje op 0527 308 100 of mail naar info@startblock.nl. We leren je graag kennen.