In onze vorige blog gaven we je al tips om duurzamer te leven. Elke bijdrage – hoe klein ook – is er één, maar met een duurzame woning draag je zelfs in hoge mate bij aan de klimaatdoelstellingen. In deze blog vertelt Ramon Vissers hoe de woningen van Startblock daaraan bijdragen.

1. Maximaal woongenot

Ondanks dat de woning klein is, is het woongenot maximaal. Een houten woning vermindert stress, geeft een goed gevoel en is een akoestisch feestje. Kortom, een houten huis is goed voor zowel onze mentale als fysieke gezondheid.

2. Weinig energie nodig

Hoe kleiner de woning, hoe minder energie er nodig is om te verwarmen en te koelen, simpelweg omdat er minder ruimte is om te verwarmen of te koelen. Onze woningen voldoen standaard aan de eisen gesteld in de BENG (Bijna Energieneutrale Gebouwen). De woningen hebben zonnepanelen voor de levering van energie met een zogenaamde energie-teruglever-installatie, een centraal WTW- ventilatiesysteem voor een gezond leefklimaat een split-airco om de woning te verwarmen of te koelen. Minder belastend voor je portemonnee, maar ook veel minder belastend voor het milieu. Iets met win-win?

3. Circulair

Door duurzame en circulaire materialen te gebruiken zijn onze woningen klimaatbestendig en gericht op de toekomst. Het casco van de woning is gebouwd met Cross Laminated Timber (CLT) hout met een PEFC-certificaat. Dit hout is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen, dus geen zorgen over ontbossing. De woning bestaat voor zo’n tachtig procent uit dit hout. Bij de fabricage van de woning wordt afval opgevangen en verwerkt in een nieuw product.

‘Op een zomerse dag is de hoeveelheid van verwerkt hout in één woning in 24 seconden terug gekweekt in het bos van oorsprong.’

4. Verven of behangen niet nodig

Het behangen of verven van muren is niet nodig. De muren van de woning zijn van hout en worden in een blanke lak opgeleverd. Dat scheelt niet alleen veel werk, het past ook nog eens naadloos bij dé interieurtrend van 2023 van natuurlijke kleuren en materialen. De kozijnen zijn van kunststof.

5. Waardevast

Onze woningen zijn gebouwd met hoogwaardige materialen, waardoor het materiaal zijn waarde behoudt. Dit komt de kringloop van materialen ten goede. Niet alleen het hout is herbruikbaar. Ook de gevelbekleding en de interieurdelen kunnen grotendeels opnieuw toegepast worden. Eigenlijk is onze hele woning circulair. Maar omdat je de woning in z’n geheel kunt verplaatsen is het in principe helemaal niet nodig om het gebouw uit elkaar te halen. De woning kan teruggehaald worden naar de fabriek, daar kunnen we het hout opschuren en de kozijnen opnieuw in de lak zetten. Vervolgens kan de woning ergens anders weer worden ingezet, hetzij opnieuw als woning, hetzij als bedrijfspand. De ultieme manier van circulariteit.

6. CO2-opslag

Houtbouw is niet zo maar duurzaam, het draagt zelfs bij aan een beter milieu. Bij betonbouw wordt CO2 uitgestoten. Houtbouw slaat juist CO2 op. Stel dat je met beton +55 Mton CO2 uitstoot en met houtbouw -45 Mton CO2 opslaat, dan maakt dat al een enorm verschil.

7. Beperkte stikstofuitstoot bij de bouw

Tenslotte blijft bij de bouw van prefabwoningen de stikstofuitstoot tot een minimum beperkt. Bij traditionele woningen zijn er wel zo’n vijfhonderd transportbewegingen voor de woning klaar is, bij prefab wordt de woning vanuit de fabriek in één of enkele transportbewegingen naar de bouwlocatie vervoerd. Bovendien is hout vijf keer lichter dan beton. Daardoor heeft de streep door de bouwvrijstelling voor ons ook weinig gevolgen en kunnen wij mensen die met spoed op zoek zijn naar woonruimte wél snel helpen.

Geïnspireerd?

Benieuwd wat onze circulaire en energiezuinige woning voor jouw project of woningcorporatie kan betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Geef ons een belletje op 0527 308 100 of mail naar info@startblock.nl. We leren je graag kennen.