Bakstenen en dakpannen, dat zijn de elementen van de traditionele woningbouw in Nederland. Maar de wereld staat niet stil en Nederland beweegt mee. Nieuwe eisen en ontwikkelingen zorgen ervoor dat nieuwe trends ontstaan. In deze blog vertelt Ramon Vissers, een van de salesverantwoordelijken bij Startblock, waar een project in 2022 aan moet voldoen.

1. Duurzaamheid

Met stip op één staat natuurlijk duurzaamheid. Alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, moet sinds januari 2021 voldoen aan de BENG-eisen, de eisen voor bijna energieneutrale gebouwen. Maar ook – toekomstige – bewoners kijken steeds kritischer naar hoe duurzaam een woning is. Circulair en biobased bouwen scoren dan ook heel goed. Ook wordt de circulariteit en mate waarin biobased gebouwd wordt, steeds vaker meegenomen in uitvragen.

2. Variatie

De tijd waarin een huis standaard met bakstenen en dakpannen werd opgeleverd, is wel voorbij. Vandaag de dag is er een veel gevarieerder aanbod in typen woningen, niet alleen qua uiterlijk, maar ook qua vierkante meters. Dat zorgt ervoor dat er meer variëteit en diversiteit ontstaat in onze wijken. Dat zorgt er ook voor dat er steeds diverser doelgroepen in een wijk gaan wonen.

3. Focus op middenhuur

Na de sociale huur, gaat het kabinet nu ook de middenhuur reguleren. Zo willen ze zorgen dat huurwoningen ook voor mensen met een middeninkomen betaalbaar zijn. Dit houdt in dat het woningwaarderingstelsel – lees: het puntensysteem – de huurprijs van een huis in het middensegment gaat bepalen. Dat terwijl de bouwkosten enorm stijgen, de ontwikkelaar meer restricties krijgt opgelegd, maar er ook meer gebouwd moet worden. Een uitdaging.

4. Buurtparticipatie

Een ander hot item is buurtparticipatie. Naast een betaalbare woning, zijn mensen ook steeds meer op zoek naar een leefomgeving die sociaal, gezond en duurzaam is. Elektrische deelauto’s, -scooters en e-bikes, gereedschap delen en grote picknicktafels in de wijk: zo helpen bewoners elkaar om tijd, geld en ruimte te besparen. Bij Startblock doen we dat met StartBlock Collective.

Geïnspireerd?

StartBlock Collective is ons totaalconcept dat duurzaam wonen koppelt aan services die het leven aantrekkelijker maken. Benieuwd naar StartBlock Collective of wil je weten wat onze circulaire en energiezuinige woning voor jouw project of woningcorporatie kan betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Geef ons een belletje op 0527 308 100 of mail naar info@startblock.nl. We leren je graag kennen.