Nederland moet in 2050 volledig circulair zijn. Bij dit streven om tot een economie zonder afval te komen, is een grote rol weggelegd voor de bouwsector. Biobased bouwen draagt hieraan bij. In deze blog deelt Edwin Schenk, ambassadeur van Startblock, wat biobased bouwen is en waarom houtbouw daarbij zo belangrijk is.

Biobased bouwen, wat is het?

Biobased bouwen is de toekomst. Door natuurlijke en hernieuwbare materialen in te zetten, verlagen we de CO2-uitstoot van de bouwbranche. Zo dragen we bij aan een gezondere toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen en de generaties na hen. De bekendste van de biobased materialen is natuurlijk hout voor de ruwbouw, en dan met name CLT (Cross Laminated Timber ofwel kruislaagverlijmd hout). Stro, schapenwol, vlas en (kalk-)hennep, zeewier en aardappelzetmeel zijn maar een paar van de vele andere voorbeelden van biobased materialen, velen met een isolerende functie. Daarnaast kennen we biobased verfproducten, gemaakt van herwinbare natuurlijke grondstoffen, zoals planten, bomen en gewassen. We gaan deze ontwikkeling ook terugzien bij daken. Traditionele dakpannen maken langzaam plaats voor biobased dakpannen, zonnedakpannen – dakpannen waarin een dun zonnepaneel is verwerkt –, complete zonnepanelen of begroeide daken.

CO2-uitstoot versus -opslag

Innovatieve partijen kijken zelfs al naar manieren om met groene daken en wateropvangmogelijkheden je huis te verduurzamen. Het lijkt een romantische gedachte, maar deze ontwikkelingen zijn juist heel belangrijk voor onze economie. Zo is houtbouw super concurrerend in prijs, maar het is ook heel duurzaam. Het lost niet alleen iets op, het voegt zelfs iets toe. Als we vasthouden aan betonbouw, stoten we CO2 uit. Houtbouw slaat juist CO2 op. Stel dat je met beton +55 Mton CO2 uitstoot en met houtbouw -45 Mton CO2 opslaat, dan maakt dat al een enorm verschil.

biobased

Aangroei productiebossen sneller dan ontbossing

Natuurlijk gaan er ook stemmen op dat houtbouw niet duurzaam is. We horen dan argumenten als ‘elke gekapte boom is er één te veel’ en ‘door met hout te bouwen gaat de ontbossing vele malen sneller dan bebossing’. Het tegendeel is waar. Per jaar groeit er in Europa 800 miljoen kubieke meter productiehout bij, terwijl we 400 miljoen kuub gebruiken. We gebruiken dus minder hout dan er groeit in de productiebossen. Bepaalde bomen die in deze bossen groeien, kunnen acht jaar nadat ze geplant zijn al worden gekapt en na twintig jaar móeten ze zelfs worden gekapt. Doen we dat niet dan gaan ze CO2uitstoten. En dat willen we nou net niet.

Geïnspireerd?

Benieuwd wat onze circulaire en energiezuinige woning voor jouw project of woningcorporatie kan betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Geef ons een belletje op 0527 308 100 of mail naar info@startblock.nl. We leren je graag kennen.