Uit onderzoek door de Universiteit van Oxford blijkt dat we gemiddeld maar liefst 92 procent van onze tijd binnenshuis doorbrengen. Daarmee groeit het besef dat onze huizen grote impact kunnen hebben op zowel onze mentale als fysieke gezondheid. In deze blog kijken we hoe hout daar een positieve bijdrage aan kan leveren.

Houten gebouwen zijn gezonde gebouwen

In april vorig jaar rapporteerde de Gelderlander dat slechts twee procent van de bestaande Nederlandse huizen van hout is, maar inmiddels neemt houtbouw een grote vlucht. Het is niet alleen beter voor ons klimaat, het kan ook een aantal gezondheids- en welzijnsvoordelen hebben. Er is steeds meer bewijs dat hout op positieve wijze bijdraagt aan de gezondheid van bewoners en bezoekers. Comfort speelt daarbij een grote rol, wat een combinatie is van factoren, zoals temperatuur, akoestiek, daglicht en verlichting, vochtigheidsgraad en de luchtkwaliteit binnenshuis en buitenshuis. Houten gebouwen zijn gezonde gebouwen, lezen we ook in een rapport van de TRADA. Maar wat zijn nu precies die voordelen?

1. Hout vermindert stress

Als je weet dat we ruim 90 procent van onze tijd binnenshuis doorbrengen, is het niet verbazingwekkend dat een gezond gebouw klachten veroorzaakt door het sickbuildingsyndroom – denk aan hoofdpijn, duizeligheid, concentratieverlies en vermoeidheid – met maar liefst 42 procent kan verminderen. Uit onderzoek blijkt dat de aanwezigheid van houten oppervlakken in een kamer de activering van het sympathische zenuwstelsel vermindert. Dit deel van het autonome zenuwstelsel is verantwoordelijk is voor fysiologische stressreacties wat weer effect heeft op onze bloeddruk, spijsvertering en genezing.

2. Hout verbetert ons fysieke en mentale welzijn

Een ander onderzoek toont aan dat er een correlatie is tussen de aanwezigheid van hout en een hogere algemene tevredenheid en een lager ziekteverzuim, verbeterde concentratie en productiviteit onder werknemers. Mensen die in omgevingen met veel hout werken, vertonen een verlaagde hartslag, een verminderde perceptie van stress, een verlaagde bloeddruk en een verhoogde interactie.

3. Hout zorgt voor een stillere omgeving

Hout biedt betere akoestische prestaties dan andere harde materialen die worden gebruikt in de bouw. Het vermogen om geluid te absorberen voorkomt echo’s en geluidsoverdracht, waardoor een stillere en vredigere omgeving ontstaat.

4. Hout geeft een goed gevoel

Tenslotte kan het gebruik van hout, gezien het verband tussen hout en duurzaamheid, een positieve invloed hebben op de perceptie van mensen over de gebouwen die ze bewonen. Mensen kunnen bijvoorbeeld een goed gevoel hebben bij het wonen in een huis dat is gemaakt van natuurlijke materialen. BRE is een innovatieve groep onderzoekers, wetenschappers, ingenieurs en technici met een gemeenschappelijk doel: de gebouwde omgeving voor iedereen beter maken. In een door hen uitgevoerd onderzoek blijkt dat 62 procent van de ondervraagden klimaatverandering als zorgwekkend zien. Maar liefst 96 procent gaf aan al veranderingen te hebben doorgevoerd om duurzamer te zijn. Daarnaast geeft 43 procent aan liever een woning te kopen of te huren met een duurzaamheidscertificering. Twintig procent was ook bereid meer te betalen voor een dergelijke woning.

Geïnspireerd?

Benieuwd wat onze circulaire en energiezuinige woning voor jouw project of woningcorporatie kan betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Geef ons een belletje op 0527 308 100 of mail naar info@startblock.nl. We leren je graag kennen.