Van 11 tot 16 maart 2024 vindt de Week van de Circulaire Economie plaats, een landelijk evenement dat in het teken staat van duurzaamheid en innovatie. Een mooi moment voor circulaire ondernemers om samen te komen voor een inspirerende week vol talks, rondleidingen, excursies en workshops door het hele land en natuurlijk de uitreiking van de Circular Awards. In deze blog vertelt Deen Mondt van Startblock hoe wij als Startblock bijdragen aan een groenere toekomst.

Circulariteit

Circulariteit is een principe dat gericht is op het maximaliseren van de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen en het minimaliseren van waardeverlies. Kortom, het is het tegenovergestelde van de traditionele, lineaire economie, waarin producten worden geproduceerd, gebruikt en vervolgens weggegooid. Circulair bouwen focust op het ontwerpen en realiseren van gebouwen op zo’n manier dat materialen en grondstoffen in de toekomst gemakkelijk hergebruikt, gerepareerd of gerecycled kunnen worden. Dit zorgt niet alleen voor een vermindering van afval, maar draagt ook bij aan de creatie van duurzamere, flexibele en toekomstbestendige bouwprojecten.

Gesloten kringloopsysteem

Bij Startblock nemen we onze verantwoordelijkheid voor het milieu serieus. Dit blijkt wel uit onze baanbrekende samenwerking met Binderholz, waarmee we garanderen dat het Cross-Laminated Timber (CLT) dat we bij Binderholz afnemen voor onze woningen, na de levensduur teruggegeven kan worden aan de fabriek voor herbestemming. Zo dragen we bij aan een gesloten kringloopsysteem, waarbij we de levenscyclus van bouwmaterialen verlengen en hergebruik stimuleren.

De blijvende waarde van een circulaire woning

Gaat circulariteit dan alleen maar over duurzaamheid? Zeker niet. Een circulaire woning is – behalve duurzaam – ook een slimme investering. Materialen in een circulaire woning behouden hun waarde, waardoor de woning aan het einde van zijn levenscyclus niet volledig afgeschreven hoeft te zijn, waardoor een businesscase makkelijker rond te rekenen is, zo vertelde Hidde al eerder in een blog. Ook op het vlak van losmaakbaarheid scoren we heel hoog: maar liefst 88 procent. Daardoor blijven de materialen meer waard.

Circulaire innovatie erkend

Onze inzet voor duurzaamheid blijft niet onopgemerkt. Zo zijn we onlangs genomineerd voor de Flevolandse Circulaire Innovatie Top 20 in de categorie changemakers. Deze nominatie is een erkenning van onze voortdurende inspanningen om niet alleen de bouwsector te veranderen, maar ook de manier waarop we denken over wonen en het gebruik van materialen. Op 27 februari worden de meest revolutionaire circulaire innovaties onthuld voor een breed publiek op de innovatiemarkt in Lelystad.

Geïnspireerd?

Wil je meer weten over de circulaire economie in het algemeen of circulaire bouw in het bijzonder? Check dan het programma van de Week van de Circulaire Economie. Wil je graag een rondleiding in onze fabriek? Vul dan het contactformulier in.