Flexwonen is een hot topic in de huidige woningmarkt, zowel voor bouwbedrijven als voor de uiteindelijke bewoners. Het biedt een innovatieve oplossing voor het toenemende woningtekort en de behoefte aan flexibiliteit in woonbehoeften. In deze blog kijkt collega Deen Mondt naar de economische voordelen van flexwonen. Ook vertelt hij hoe flexwonen kostenbesparingen kan opleveren én waarom het een slimme investering kan zijn voor alle betrokken partijen.
Flexwonen als antwoord op de woningmarktuitdagingen
De woningmarkt kampt al geruime tijd met uitdagingen zoals een tekort aan betaalbare woningen en een groeiende vraag naar flexibele woonoplossingen. Flexwonen biedt een veelbelovend antwoord op deze problemen door het creëren van woningen die verplaatsbaar zijn, daarover schreef Hidde al eerder een blog. Voor bouwbedrijven betekent dit een kans om snel en efficiënt te bouwen, maar vooral ook voor de uiteindelijke bewoners speelt deze flexwonen in op hun behoeften. Hoewel verplaatsbaarheid een aantrekkelijk aspect is binnen het domein van flexwonen, kan het ook uitdagend zijn als het gaat om de bedrijfseconomische haalbaarheid. Door te kiezen voor een woning met drie woonlagen die in één hijsbeweging kan worden verplaatsen, heb je te maken met minimale hijsbewegingen en dus lagere verplaatsingskosten. Dan heb ik het nog niet over de hogere restwaarde die Hidde benoemt in zijn blog.
Kostenbesparingen door modulaire bouw
Een van de economische voordelen van flexwonen is de modulaire bouwmethode. Prefab elementen worden in de fabriek vervaardigd. Dat resulteert al in aanzienlijke kostenbesparingen als het gaat om bouwtijd en arbeidsuren. Bovendien is er op deze manier geen kans op bouwfouten. Deze efficiënte aanpak maakt het mogelijk om tegen lagere kosten hoogwaardige woningen te realiseren. Voor bewoners betekent dit betaalbare woningen zonder concessies te doen aan kwaliteit en comfort, getuige onder andere het verhaal van Jacobine.
Flexibiliteit en langetermijninvesteringen
Een van de unieke eigenschappen van flexwonen is de verplaatsbaarheid van de woningen. Dit biedt bouwbedrijven en eindgebruikers de flexibiliteit om woningen te herplaatsen op nieuwe locaties wanneer de behoeften veranderen. Voor bouwbedrijven betekent dit een duurzame investering, omdat de woningen niet alleen op korte termijn, maar ook op lange termijn rendabel zijn. Het bouweconomierapport van IGG illustreert hoe conceptuele bouw slimmer en sneller is en een betere prijs-kwaliteitverhouding garandeert. Dit rapport belicht niet alleen de kosten van de woning zelf, maar ook die van het gehele project. Dit aspect is van cruciaal belang bij het overwegen van de prijs. Het gaat niet alleen om de huidige kosten van de woning, maar vooral om de vraag hoe snel deze in exploitatie kan gaan – met als gevolg snellere opbrengsten – en wat de verminderde onderhoudskosten zijn.
Duurzaamheid en lagere operationele kosten
Flexwonen en duurzaamheid gaan hand in hand. Door circulaire materialen te gebruiken en modulair te bouwen heb je een positieve impact op je ecologische voetafdruk. Voor bouwbedrijven betekent dit een grotere maatschappelijke verantwoordelijkheid en een positieve merkwaarde. Voor bewoners scheelt het in de portemonnee, omdat energie-efficiënte woningen zorgen voor lagere energierekeningen en minder onderhoudskosten.
Stimulerende overheidsmaatregelen
De overheid speelt een belangrijke rol in het bevorderen van flexwonen. Verschillende stimulerende maatregelen, zoals subsidies en belastingvoordelen, maken flexwonen aantrekkelijk voor bouwbedrijven en eindgebruikers. Dit creëert een gunstig investeringsklimaat en bevordert de groei van flexwonen als een duurzame en economisch verantwoorde woonoplossing.
Meer weten?
Door duurzaamheid te omarmen, creëer je waardevolle en toekomstbestendige woningen, draag je bij aan het behalen van milieudoelstellingen en versterk je jouw positie als een betrouwbare partner. Benieuwd wat onze circulaire en energiezuinige woning voor jouw project kan betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Geef ons een belletje op 0527 308 100 of mail naar info@startblock.nl. We leren je graag kennen.