Houtbouw wordt steeds populairder als duurzame en circulaire bouwmethode. Ondanks de vele voordelen van houtbouw, blijven er nog steeds enkele mythes rondzingen. In deze blog ontkrachten we enkele van deze veelvoorkomende mythes over houtbouw.

Mythe 1: Houtbouw is minder duurzaam

Er zijn mensen die denken dat houtbouw niet duurzaam is. Vaak wordt ontbossing dan als argument aangehaald. We schreven al eerder in een blog dat er per jaar 800 miljoen kubieke meter productiehout groeit in Europa, terwijl we maar de helft gebruiken.  Het is dus een misvatting dat houtbouw minder duurzaam is dan traditionele bouwmethoden. Hout is een hernieuwbare grondstof die bijdraagt aan het verminderen van CO2 in de atmosfeer. Houtbouw slaat zelfs CO2 op. Stel dat je met beton +55 Mton CO2 uitstoot en met houtbouw -45 Mton CO2 opslaat, dan maakt dat al een enorm verschil. De woningen van Startblock, worden bovendien in de fabriek opgebouwd uit CLT-hout en de massief houten elementen komen uit PEFC- gecertificeerde bossen.

Mythe 2: Houtbouw is vatbaar voor houtrot

Hout is gevoelig voor houtrot, dat klopt. Houtrot is een proces waarbij hout wordt aangetast door schimmels. Deze schimmels gedijen goed in een vochtige omgeving waarin het hout langdurig nat blijft. Als hout onbehandeld blijft en blootgesteld wordt aan vocht, kan het vatbaar zijn voor houtrot. Dat betekent niet dat houtbouw ook vatbaar is voor dit probleem. Het hout wordt geïmpregneerd met houtverduurzamingsmiddelen, die helpen het hout te beschermen tegen schimmels, insecten en vocht. Bovendien hebben moderne technieken en materialen op het gebied van houtbouw geleid tot de ontwikkeling van behandeld hout dat beter bestand is tegen houtrot.

Mythe 3: Houtbouw is brandgevaarlijk

Een van de grootste zorgen rond houtbouw is het risico op brand. Hoewel hout op zich brandbaar is, worden moderne houten constructies behandeld met brandvertragende middelen en zijn ze ontworpen om te voldoen aan strenge brandveiligheidsnormen. Door gebruik te maken van brandwerende materialen en het implementeren van preventieve maatregelen, zoals brandwerende coatings, kunnen houten constructies dezelfde brandveiligheid bieden als traditionele bouwmethoden.

Mythe 4: Houtbouw heeft een lagere waarde

De waardering voor duurzame en circulaire bouw, waar houtbouw een mooi voorbeeld van is, groeit. Steeds meer mensen erkennen de voordelen van houten constructies, zoals energie-efficiëntie, gezond binnenklimaat en esthetische aantrekkingskracht, wat kan bijdragen aan de waarde van een woning. Ook Hidde schreef in onze vorige blog al over de hoge restwaarde van onze woningen.

Snel opschalen

We bouwen onze woningen in minder dan zes dagen en kunnen onze productie opschalen naar behoefte. Onze verplaatsbare permanente kwaliteitswoningen zijn op steeds meer locaties in Nederland dé keuze voor woningcorporaties en gemeenten. Een duidelijk bewijs dat onze oplossing hout snijdt. Om aan de grote vraag te kunnen blijven voldoen, zijn we op dit moment bezig met de ontwikkeling van een nieuwe – houten – fabriek. 

Meer weten?

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Geef ons een belletje op 0527 308 100 of mail naar info@startblock.nl. We leren je graag kennen!