Veel mensen willen wel duurzaam zijn, maar tegelijkertijd associëren we duurzaam ook met het biologisch stukje vlees in de supermarkt of met fairtrade koffie. Producten die over het algemeen iets duurder zijn dan de traditionele producten. Daardoor denken we al snel dat duurzaam bouwen ook duurder is dan traditioneel bouwen. In deze blog vertelt Dion Posthumus, manager productie en inkoop bij Startblock, waarom het iets genuanceerder ligt.

Duurzaamheid, wat is het?

Googel op duurzaamheid en je krijgt maar liefst 61 miljoen resultaten. Het houdt de gemoederen duidelijk bezig. Maar wat is duurzaamheid eigenlijk? Het CBS zegt er het volgende over: ‘Duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling die tegemoetkomt aan de levensbehoeften van de huidige generatie, zonder die van de toekomstige generaties tekort te doen.’ Duurzaam leven gaat niet alleen over kiezen voor het stukje biologisch vlees in de supermarkt. Het gaat ook over duurzaam omgaan met energie, duurzaam winkelen, duurzaam ondernemen en natuurlijk ook over duurzaam wonen.

Appels met peren

Is duurzaam wonen niet duur? Die vraag horen wij vaak en om eerlijk te zijn is die vraag best moeilijk te beantwoorden. Traditioneel bouwen vergelijken met duurzaam bouwen is als appels met peren vergelijken. De meeste traditionele bouwers draaien al tientallen jaren mee. Zij werken met grondstoffen als staal, beton en klei in de vorm van dakpannen en bakstenen. Door hun jarenlange expertise en schaalvoordelen hebben zij hun proces kunnen optimaliseren, wat ze tot zulke grote spelers heeft gemaakt, en wat ook de prijs drukt. Duurzame woningproducenten zoals wij komen eigenlijk nog maar net om de hoek kijken. Daardoor hebben we met veel ontwikkelkosten te maken. Bovendien werken we met totaal andere materialen, zoals CLT-hout uit PEFC- gecertificeerde bossen en gerecyclede en recyclebare materialen. Maar liefst 93 procent van deze materialen is herbruikbaar. Kortom, twee situaties die zich niet eenvoudig laten vergelijken, zoals we ook kunnen lezen op de site van Rijksoverheid.

Betere positie van hout in het verschiet

Als we naar de toekomst kijken, verwachten we dat duurzaam bouwen een grote plaats gaat innemen. Al over zeven jaar moet Nederland de helft minder primaire grondstoffen gebruiken, zoals mineralen, metalen en fossiele grondstoffen en in 2050 moet onze economie volledig circulair zijn. In onze vorige blog schreef Edwin al over het verschil tussen CO2-uitstoot van beton en staal versus CO2-opslag van houtbouw. Dat is ook precies waarom Startblock heel bewust kiest voor hout. Op dit moment zijn de beton- en staalindustrie nog uitgesloten van de CO2-belasting, maar op termijn gaat die uitzonderingspositie hoogstwaarschijnlijk verdwijnen en daarmee verandert ook de positie van hout.

Investeren in de toekomst

Uiteindelijk is het ook belangrijk om te kijken naar levensduur en onderhoud. Beton kan lang meegaan, maar hout ook. In onze woningen maken we gebruik van kunststof kozijnen, die hebben weinig onderhoud nodig en kunnen worden hergebruikt. Onze biobased woningen bestaan misschien uit grondstoffen die – nu nog – iets duurder zijn, maar in het onderhoudstraject zijn ze weer goedkoper. Wat misschien nog wel veel belangrijker is dan de prijs op korte termijn, is de prijs die we betalen op lange termijn. Moet duurzaam ook altijd net zo goedkoop zijn als de traditionele oplossingen? Of willen we best een klein beetje investeren in de toekomst van onze kinderen, kleinkinderen en hun (klein-)kinderen? Dat we een nieuwe weg moeten inslaan staat buiten kijf, of die nieuwe weg ook per se duurder is? Dat ligt dus iets genuanceerder.

Geïnspireerd?

Benieuwd wat onze circulaire en energiezuinige woning voor jouw project of woningcorporatie kan betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Geef ons een belletje op 0527 308 100 of mail naar info@startblock.nl. We leren je graag kennen.