De Nederlandse overheid streeft naar een volledig circulaire economie in Nederland in 2050. Het eerste tussendoel? In 2030 moet Nederland al de helft minder primaire grondstoffen als mineralen, metalen en fossiel gebruiken. Een ambitieuze, maar zeker niet onhaalbare doelstelling. Ramon Vissers, een van de salesverantwoordelijken bij Startblock, vertelt in deze blog hoe circulariteit in de woningindustrie daaraan bij kan dragen.

Op weg naar een circulaire economie

Volgens de Rijksoverheid is een circulaire economie een economie waarin geen afval bestaat en grondstoffen steeds opnieuw worden gebruikt. Een dergelijke economie moet in Nederland in 2050 zijn bereikt, zo ligt vast in het Rijksbrede programma Circulaire Economie. Tegelijkertijd staat ons land voor de opgave om tot 2030 zo’n 900.000 nieuwe woningen te realiseren om het huidige woningtekort in te lopen. Dat lijkt een onmogelijke combinatie, maar door slim te bouwen, is dit zeker haalbaar.

Building Circularity Index

De mate van circulariteit wordt uitgedrukt in een percentage, dat aangeeft hoeveel van het materiaal je kunt hergebruiken. Hiervoor wordt vaak de Building Circularity Index© gebruikt, een wetenschappelijk onderbouwd meetinstrument om de circulaire potentie van een nieuw of bestaand gebouw te bepalen. Een traditioneel gebouwd huis scoort vaak nog geen 50 procent op deze index. Traditionele bouw werkt met beton, aluminium en stenen dakpannen. Daarvan is maar een heel klein gedeelte over dertig of veertig jaar te hergebruiken.

Duurzaam én betaalbaar

Onze circulaire en energiezuinige woning is een van de meest circulaire woningen in Nederland. We bouwen ze op zo’n manier dat vrijwel alles kan worden hergebruikt. Het huis wordt in de fabriek opgebouwd uit CLT-hout en de massief houten elementen komen uit PEFC- gecertificeerde bossen. De kozijnen zijn van kunststof aluminium. Zowel het hout als het aluminium kan worden hergebruikt. Al onze materialen leggen we vast in een materialenpaspoort. Zo’n paspoort geeft onder andere inzicht in de materiële, circulaire en financiële (rest)waarde van de grondstoffen. Onze modelwoning is 93 procent recyclebaar. Waarom niet honderd procent? In sommige gevallen is een circulaire keuze een wel heel dure keuze. Zo gebruiken we EPS-isolatie om de gevel aan de buitenzijde te isoleren. Die vorm van isolatie is wel recyclebaar, maar niet gerecycled. Dat zou de kosten veel te ver opdrijven, wat niet past bij onze missie. We willen immers het tekort aan starterswoningen en het probleem van de enorm hoge prijzen in de markt helpen oplossen door een duurzame en betaalbare woning te leveren die voldoet aan het bouwbesluit.

Ultieme vorm van circulariteit

Eigenlijk is onze hele woning circulair. Omdat je de woning in z’n geheel kunt verplaatsen is het in principe helemaal niet nodig om het gebouw uit elkaar te halen. De woning kan teruggehaald worden naar de fabriek, daar kunnen we het hout opschuren en de kozijnen opnieuw in de lak zetten. Vervolgens kan de woning ergens anders weer worden ingezet, hetzij opnieuw als woning, hetzij als bedrijfspand. De ultieme manier van circulariteit, als je het mij vraagt.

Geïnspireerd?

Benieuwd wat onze circulaire en energiezuinige woning project of woningcorporatie kan betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Geef ons een belletje op 0527 308 100 of mail naar info@startblock.nl. We leren je graag kennen.