Wie het nieuws over de Nederlandse woningmarkt een beetje volgt, heeft het vast gelezen vorige week. Het gestelde doel van 100.000 nieuwe woningen in 2023 werd – net als in 2022 – niet gehaald. Is er dan geen enkele manier waarop we de uitdagingen van de woningmarkt kunnen ombuigen naar kansen? In deze blog werpt Deen Mondt van Startblock een optimistische blik op de toekomst van woningbouw. Natuurlijk besteedt hij daarbij aandacht aan de rol die conceptuele bouw kan spelen in het behalen van de nationale doelstellingen.

De uitdagingen van traditionele bouw onder de loep

De recente cijfers van het CBS laten zien dat er vorig jaar 73.300 nieuwbouwhuizen zijn bijgekomen. Een snelle rekensom laat zien dat dat ruim 25 procent verwijderd is van de doelstelling van 100.000. In absolute getallen is dit zelfs 1.300 huizen minder dan in 2022. Het lijkt erop dat die daling ook dit jaar doorzet. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) voorspelde onlangs dat er dit jaar 3,5 procent minder woningen bijkomen.

Redenen voor de daling

Deze daling is voornamelijk te wijten aan een afname in het aantal verleende bouwvergunningen, veroorzaakt door strengere stikstofregels, een tekort aan personeel bij gemeenten voor de beoordeling van aanvragen en een gebrek aan geschikte locaties voor bouwprojecten.

Conceptuele bouw als oplossing

Conceptuele bouw biedt een veelbelovende uitweg. Door gebruik te maken van prefab elementen, modulaire systemen en gestandaardiseerde, herbruikbare en modulaire bouwprocessen, nemen niet alleen de bouwtijden af, maar ook milieu-impact. Zo kan de productie van nieuwe woningen aanzienlijk worden opgevoerd.

Snelle en duurzame woonoplossingen

Bij Startblock werken we volgens de principes van conceptuele bouw, met een sterke focus op het creëren van modulaire, circulaire en duurzame woningen. Zo kunnen we een complete woning realiseren binnen een week, volledig fabrieksmatig gebouwd van een circulaire CLT-houten constructie. Zo kunnen we de bouwtijd op locatie tot een minimum beperken. Verder maken we gebruik van groen vervoer bij het transporteren van onze prefab-woningen naar hun eindbestemming. Tenslotte zijn onze woningen zo opgezet, dat we tweemaal zoveel woningen op eenzelfde oppervlak kunnen plaatsen, zonder in te boeten op woongenot. Dit alles leidt niet alleen tot een snellere realisatie van bouwprojecten, maar draagt ook echt bij aan duurzame woonoplossingen.

Inspiratie uit succesvolle projecten

Het project in Wijk bij Duurstede, waarbij 52 Startblock Roots-woningen zijn geplaatst, is een inspirerend voorbeeld van hoe conceptuele bouw in de praktijk kan worden gebracht. Dit laat zien dat het daadwerkelijk mogelijk is om snel te bouwen zonder in te leveren op kwaliteit of duurzaamheid. Zo bieden we in samenwerking met projectontwikkelaars, gemeentes, corporaties én investeerders zoveel mogelijk starters de kans bieden op een eigen (t)huis.

Geïnspireerd?

Benieuwd wat onze circulaire en energiezuinige woning voor jouw project of woningcorporatie kan betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Geef ons een belletje op 0527 308 100 of mail naar info@startblock.nl. We leren je graag kennen!