Dat Hugo de Jonge fan is van tijdelijke, modulaire, flexibele woningbouw, schreven we al eerder in een blog. Inmiddels krijgen flexwoningen steeds meer voet aan de grond in Nederland. De productie van verplaatsbare woningen is flink gestegen, van 5100 in het afgelopen jaar naar een verwachte 8300 in 2024, zo lezen we in dit Cobouw-artikel. Goed nieuws voor de woningmarkt! Maar De Jonge wil meer. Hij kondigde onlangs een aantal nieuwe maatregelen aan om de groei van flexwoningen verder te stimuleren. In deze blog bespreekt Deen Mondt van Startblock hoe flexwoningen bijdragen aan het oplossen van de woningcrisis.

De voordelen van flexwoningen

Flexwoningen bieden een hele rits voordelen voor zowel gemeenten als investeerders. Dit type woningen is snel te realiseren en kunnen eenvoudig worden verplaatst, waardoor ze ideaal zijn voor tijdelijke locaties. Deze flexibiliteit is belangrijk in een tijd waarin de beschikbaarheid van bouwgrond een groot obstakel vormt. Bovendien hebben veel flexwoningen een duurzame impact: ze zorgen voor minder afval, verminderen stikstofuitstoot en verbeteren de arbeidsomstandigheden tijdens de bouw. Dit maakt ze niet alleen een praktische, maar ook een milieuvriendelijke keuze.

De uitdagingen van locatiezekerheid

Een van de belangrijkste uitdagingen bij de ontwikkeling van flexwoningen is de onzekerheid over vervolglocaties. Hoewel de regels bepalen dat verplaatsbare woningen 10 tot 15 jaar op één plek kunnen staan, is de volgende bestemming vaak nog onbekend. Dit leidt tot een lagere restwaarde en terughoudendheid bij investeerders. Minister De Jonge heeft verschillende initiatieven aangekondigd om deze uitdaging aan te pakken. Een daarvan is het inzetten van een ‘marktmeester’ om goede locaties te vinden en het ontwikkelen van waarderingsmethoden voor hergebruik van woningen als recreatie-units of tijdelijke kantoorunits. Daarnaast werkt het Kadaster aan een tool die locaties eenvoudiger in beeld brengt.

Startblock als oplossing

Onze duurzame en modulaire flexwoningen voldoen aan alle eisen van het permanente bouwbesluit en kunnen snel worden gerealiseerd. Een goed voorbeeld hiervan is het project in Wijk bij Duurstede, waar woningcorporatie NabijWonen in beperkte tijd maar liefst 52 flexwoningen van Startblock heeft neergezet. Dit bewijst dat flexwoningen een efficiënte en kwalitatieve oplossing kunnen bieden voor gemeenten die kampen met ruimtegebrek en hoge bouwkosten.

Doe ook mee aan deze bouwrevolutie

De beweging naar een duurzamere bouwsector is in volle gang, en wij nodigen je uit om ook deel te nemen. Of je nu een gemeente, corporatie of op een andere manier betrokken bent, jouw inzet is broodnodig voor het realiseren van de doelstellingen. Alleen als we de handen massaal ineenslaan kunnen we de transitie naar modulaire houtbouw en biobased materialen versnellen.

Wil je graag een rondleiding in onze fabriek? Vul dan het contactformulier in.