Nederland heeft een dringende behoefte aan meer woningoplossingen. Gemeenten kampen met de uitdaging om snel passende oplossingen te vinden voor deze urgente woonvraagstukken. Peter Felix, Directeur Acquisitie & Nieuwbouwontwikkeling bij NabijWonen, vertelt in deze blog over de ontwikkeling van 52 flexwoningen in Wijk bij Duurstede, een project dat laat zien hoe goede samenwerking tot succesvolle resultaten leidt.

De zoektocht naar de juiste oplossing

De overheid wil de bouw van flexwoningen bevorderen als aanvulling op het huidige woningaanbod, en gemeenten spelen daarbij een belangrijke rol. Het project in Wijk bij Duurstede begon met gesprekken tussen woningcorporatie NabijWonen en de gemeente. Een van de wethouders had eerder ervaring opgedaan met flexwoningen in Amersfoort en had daardoor een bepaald beeld bij flexwoningen dat niet aansloot bij de visie van NabijWonen. Dit leidde tot intensieve gesprekken om een oplossing te vinden die voor beide partijen passend was.

De juiste uitstraling bij de juiste locatie

Veel flexwoningen in Nederland hebben een tijdelijke uitstraling die totaal niet past bij de locatie van dit project, de voormalige manege ‘Het Kleine Ros’. Dergelijke containerachtige woningen horen meer thuis aan de rand van een industrieterrein. Dit betekent niet dat ze slecht zijn, maar de locatie vraagt om een oplossing die echt past bij de omgeving. Ik had al eerder kennisgemaakt met de woningen van Startblock, voor een permanente locatie. Startblock biedt flexwoningen die in feite permanente woningen zijn en voldoen aan alle eisen van het permanente bouwbesluit. Ze zien er vriendelijk uit en passen wél goed bij deze locatie. Daarom stelde ik voor dat Startblock in dit geval wel eens de juiste oplossing kon zijn.

Verplaatsbare oplossing

Daarover was iedereen het al snel eens, gelukkig. Het voordeel van de Startblock-woningen is dat ze in één keer aangevoerd kunnen worden en ook weer verplaatst kunnen worden. We hebben dus een permanente woning die we kunnen verplaatsen, maar niet de uitstraling heeft van een tijdelijke flexwoning. Als we op deze locatie een stapel containers hadden neergezet, zouden veel mensen gaan protesteren. Je creëert dan je eigen tegenstand, en terecht: het past gewoon niet op die plek. De oplossing moet goed zijn voor de mensen die er gaan wonen en ook passen in de omgeving.

Geen Haarlemmerolie

Het is echt niet zo dat één systeem de Haarlemmerolie voor alles is. Zeker niet. Maar in dit geval klopte het. De gemeente was bereid ons de garantie te geven dat we die permanente locatie zouden krijgen. De Startblock-woning is wel duurder dan sommige andere flexwoningen en vereist daarom een volwaardige exploitatietermijn; anders krijg je het nooit rond.

Efficiënt met grondoppervlak

Vaak zijn tijdelijke woningen goede woningen. Maar stapel ze op, plak er een stalen trappenhuis en galerij tegenaan, en de kwaliteit gaat flink naar beneden. Dit is bij Startblock niet het geval. Omdat het woningen zijn met drie woonlagen, wordt het grondoppervlak ook heel efficiënt gebruikt. Binnen heb je natuurlijk wel veel trappen. Daarom zou je op een andere locatie misschien een andere keuze maken. Als je een locatie hebt waar je acht lagen hoog wilt bouwen met een lift, dan kom je met een Startblock-oplossing niet weg. Kortom: je moet naar de locatie kijken en soms is de oplossing van Startblock de juiste en soms is dat een andere oplossing.

Een gezamenlijke inspanning

Alle cruciale partijen die bij dit project betrokken waren, hebben zich volledig ingezet om alles zo snel mogelijk te realiseren. Dat geldt voor ons, voor de gemeente en ook voor Startblock. Iedereen heeft zijn stinkende best gedaan op alle mogelijke manieren. Iedereen stond in de meewerkstand en veel dingen vielen ook precies op hun plek, waardoor we elkaar op allerlei momenten konden helpen. We zijn trots op wat we met elkaar hebben gerealiseerd. En dat is een gedeelde trots. We kijken allemaal met voldoening terug op dit project. Dat hebben we toch mooi even geflikt met z’n allen.

Meer weten?

Ben je geïnspireerd door dit project en benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw eigen woningproject? Neem gerust contact op met Peter Felix voor meer informatie. Je kunt een mail sturen of de website van NabijWonen bezoeken. Wil je meer weten over de flexwoningen van Startblock? Neem dan contact op via de website of mail naar info@startblock.nl. We leren je graag kennen en helpen je verder!