Nieuwbouwwoningen creëren een positieve keten van verhuizingen, waardoor meer mensen een huis kunnen vinden. Dit blijkt uit het dashboard Verhuisketens in Nederland, een innovatief product van het CBS. Het blijven bouwen van nieuwe woningen is dus belangrijk voor ons allemaal. In deze blog vertelt Hidde Proost, commercieel directeur van Startblock, hoe nieuwbouw onze woonomgeving positief beïnvloedt.

Het startsein voor verhuizingen

Nieuwbouw vormt het startschot voor een verhuisketen in Nederland, zo meldt het CBS. Begin juli verscheen een artikel van het CBS waaruit bleek dat in 2021 meer dan 50 duizend nieuwbouwwoningen werden opgeleverd, wat resulteerde in maar liefst 120 duizend vrijgekomen woningen die opnieuw bewoond werden. Een verhuisketen die begint bij de bewoners van de nieuwbouwwoningen, die vaak een andere woning achterlaten. Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om mensen die gaan samenwonen en allebei een woning achterlaten. Dit opent deuren voor anderen die op zoek zijn naar een nieuwe woonplek. De verhuisketen komt tot stilstand als er na verhuizing nog iemand blijft wonen in de achtergelaten woning, als de woning wordt gesloopt of als het wordt bewoond wordt door mensen van buiten Nederland.

Doorstroom in verschillende regio’s

Nieuwbouwwoningen hebben niet alleen invloed op de directe omgeving, maar ook op andere regio’s. Neem bijvoorbeeld Amsterdam, waar in 2021 bijna 4 duizend nieuwbouwwoningen werden betrokken. Dit creëerde een domino-effect op de woningmarkt, waardoor bijna 4,5 duizend andere woningen beschikbaar kwamen voor nieuwe bewoners. Hetzelfde geldt voor andere steden zoals Groningen, waar nieuwbouw zorgde voor doorstroom binnen de provincie zelf. Het is belangrijk op te merken dat niet alleen mensen uit andere regio’s naar deze steden verhuizen, maar ook lokale huishoudens deel uitmaken van deze verhuisketen.

Doorbouwen voor een betere toekomst

Het blijven bouwen van nieuwbouwwoningen heeft dus talloze voordelen voor iedereen. Allereerst zorgt het voor een gezonde doorstroom op de woningmarkt, waardoor meer mensen de kans krijgen om een huis te vinden dat bij hen past. Dit draagt bij aan de leefbaarheid en diversiteit van ons land. Bovendien stimuleert nieuwbouw de economie, creëert het de werkgelegenheid en bevordert het innovatie in de bouwsector. Door te blijven bouwen, investeren we in een betere toekomst voor iedereen.

Bouw mee aan de toekomst

Het risico van blijven bouwen, is natuurlijk dat dat ten koste gaat van duurzaamheid. Dat schreef ik al in een eerdere blog. De prefabwoningen van Startblock bestaan uit PEFC-gecertificeerd CLT-hout en de bouwmethode is niet belastend is voor het milieu. Zo draag je niet alleen bij aan de verhuisketen, maar ook aan een groenere toekomst. Bovendien sluit de Startblock Roots, met een woonoppervlak van vijftig vierkante meter, perfect aan bij de door Funda geconstateerde trend van klein, betaalbaar en duurzaam wonen.

Geïnspireerd?

Benieuwd wat onze circulaire en energiezuinige woning voor jouw gemeente, project of woningcorporatie kan betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Geef ons een belletje op 0527 308 100 of mail naar info@startblock.nl. We leren je graag kennen.