Het woningtekort in Nederland is een steeds urgenter wordend probleem. Veel woningen zijn te duur en te groot voor nieuwkomers op de woningmarkt, wat resulteert in een kloof tussen vraag en aanbod. Allerlei organisaties spelen hierop in en introduceren innovatieve oplossingen. In deze blog vertelt Hidde Proost, commercieel directeur van Startblock, hoe innovatie bijdraagt aan het verminderen van het woningtekort, zonder in te leveren op duurzaamheid.

Veranderende woningbehoeften: klein en betaalbaar

In Nederland zien we een duidelijke trend waarbij huizenzoekers behoefte hebben aan kleinere woningen die betaalbaar zijn. Volgens onderzoek door huizensite Funda is er een fiks gat tussen wat woningzoekers nodig hebben en wat er momenteel op de markt is. Veel woningen zijn te duur en te groot voor aspirant-kopers. Volgens Funda hebben woningzoekers vooral interesse in woningen met een vraagprijs tot drie ton. Wat opvalt is dat relatief kleine woningen, met een oppervlakte van zo’n vijftig vierkante meter, de meeste belangstelling hebben. Dit laat zien dat lang niet iedereen per se behoefte heeft aan een grote woning.

Woningbouw versnellen

Het Rijk heeft verschillende instrumenten ontwikkeld om provincies, gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars te helpen de woningbouw te versnellen. De Woningbouwimpuls (WBI) is zo’n instrument. Op het dashboard Datawonen kun je realtime de voortgang volgen. Dat gaat om nieuwe woningen, maar ook om het hergebruik van bestaande panden. De eerste vier rondes van de Woningbouwimpuls leveren in totaal 164.732 nieuwe woningen, waarvan het merendeel betaalbaar (65 procent).

Nieuwe invulling voor oude NS-locaties: duurzaam hergebruik en mobiliteit

Ook de NS speelt een rol, als grondeigenaar van stationsgebieden in Nederland. In samenwerking met gemeenten, ondernemers en bewoners gaat NS (oude) stationslocaties een nieuwe invulling te geven, met aandacht voor mogelijkheden die er zijn op het vlak van mobiliteit en duurzaam hergebruik van de bestaande bebouwing. Zo wordt de Cartesiusdriehoek in Utrecht een stadswijk met 2.850 woningen en worden in het Amersfoortse stadsdeel Wagenwerkplaats ruim duizend woningen gerealiseerd. Dit zijn nog maar twee van een rijtje interessante initiatieven.

Een stap richting circulaire bouw

Het risico van versnelde woningbouw is natuurlijk dat dat ten koste gaat van duurzaamheid. De prefabwoningen van Startblock sluiten aan bij de groeiende behoefte aan circulaire bouw, waarbij materialen en grondstoffen worden hergebruikt om de impact op het milieu te verminderen. Onze woningen bestaan uit PEFC-gecertificeerd CLT-hout. Hout is een hernieuwbare grondstof en draagt bij aan het verminderen van CO2 in de atmosfeer. Door te kiezen voor deze duurzame materialen en een bouwmethode die niet belastend is voor het milieu, draag je bij aan een groenere toekomst. Bovendien sluit de Startblock Roots, met een woonoppervlak van vijftig vierkante meter, perfect aan bij de door Funda geconstateerde trend.

Geïnspireerd?

Benieuwd wat onze circulaire en energiezuinige woning voor jouw gemeente, project of woningcorporatie kan betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Geef ons een belletje op 0527 308 100 of mail naar info@startblock.nl. We leren je graag kennen.