Duurzaamheid is hot en dat is hard nodig. In 2050 moet de gebouwde omgeving CO2-neutraal zijn. Natuurlijk is daar een grote rol weggelegd voor bedrijven en overheid, maar ook in ons dagelijks leven kunnen we van waarde zijn. In deze blog vertelt Jeannette Boschma, Sales Proces Coördinator bij Startblock, hoe je als individu je kleine, maar o zo belangrijke, steentje kunt bijdragen aan een schonere wereld.

1. Stap over op duurzame energie

De meest impactvolle stap die we misschien wel kunnen maken is overstappen van fossiele brandstof naar duurzame energie. Stap over van warmte uit aardgas naar duurzame warmte, zoals aardwarmte, restwarmte en groene waterstof en maak de switch naar elektriciteit uit zon en wind. Rijksoverheid heeft een speciale webpagina waarin je alle informatie vindt over hoe je thuis duurzame energie kunt gaan gebruiken, hoe je energie kunt besparen en welke financiële regelingen er zijn.

2. Maak gebruik van regenwater

Regenwater via de riolering afvoeren is heel erg 2022, zo weten ook onze zuiderburen. Een duurzamer oplossing is regenwater infiltreren in de bodem. Natuurlijk kun je regenwater ook hergebruiken door het te bufferen of tijdelijk op te slaan op je eigen terrein in bijvoorbeeld een regenwaterput of een regenton. Dat water kun je weer gebruiken in de tuin, om de wc door te spoelen, voor de wasmachine en om schoon te maken. Sommige gemeenten bieden regenwatersubsidies. De regelingen verschillen per gemeente en het is misschien even zoeken, maar deze website is een goed begin. Let wel even op: regenwater is geen drinkwater! Ermee koken, koffiezetten of je ermee wassen is niet slim.

3. Creëer een bijen- of vlindertuin

Tuinen die de biodiversiteit bevorderen zijn hip. Bijen en vlinders zorgen voor bestuiving van planten en bloemen en vormen daarmee niet alleen een essentiële schakel in de voedselketen, ze zorgen ook voor de nodige natuurdiversiteit. Door een bijen- of vlindertuin aan te leggen, zorg je voor wat nieuwe leefruimte in een wereld die steeds voller wordt.

4. Insectenhotels

Maar weinig mensen worden blij van oorwurmen of wespen in de tuin, maar wist je dat wespen bijvoorbeeld jagen op bladluizen, rupsen en vliegen? En zonder insecten is het gedaan met ons ecologisch evenwicht. Een insectenhotel biedt bijen, hommels, vlinders, lieveheersbeestjes, (sluip)wespen en spinnensoorten een schuil- en nestplaats. Zo worden schadelijke(r) insecten op een natuurlijke manier bestreden, blijft je tuin gezond en de natuur is je dankbaar.

5. Duurzaam wonen

Heb je al een woning waar je blij mee bent? Dan is verduurzamen natuurlijk het beste wat je kunt doen. Geniet van je woning en draag bij aan een beter klimaat. Ben je woningzoekende? Overweeg dan een circulaire woning: die past binnen het Klimaatakkoord, het Grondstoffenakkoord en het Bouwbesluit en draagt nog bij aan je fysieke en mentale gezondheid ook. In een eerdere blog schreven we al hoe in onze ogen de toekomst van huisje, boompje, beestje eruitziet. Dat die toekomst wat ons betreft duurzaam is, dat hoeven we je niet uit te leggen.

Geïnspireerd?

Benieuwd wat onze circulaire en energiezuinige woning voor jouw project of woningcorporatie kan betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Geef ons een belletje op 0527 308 100 of mail naar info@startblock.nl. We leren je graag kennen.