“Gelukkiger konden ze mij niet maken”

Jacobine is één van de bewoners van een Startblock Roots woning in Ridderkerk. Al 5,5 jaar wilde Jacobine haar ouderlijk huis verlaten, maar met de minimale beschikbaarheid aan woningen en hoge prijzen viste zij steeds achter het net. Tot de komst van 32 Startblock woningen aan de Stadhouderslaan in Ridderkerk waarvoor zij werd ingeloot, ‘gelukkiger kon je mij niet maken.’ aldus de 26-jarige Jacobine van der Elst.

‘Ik wilde op mijn 21 het liefst al het huis uit. Ik werkte en was toe aan mijn eigen plek, waar ik zelf kon bepalen hoelang en wat ik wilde kijken op de televisie.’ Jacobine stond al meerdere jaren ingeschreven bij de woningcorporatie, maar kreeg steeds geen woning toegewezen. ‘Ik had geen hele strenge eisen, maar wilde wel graag in Ridderkerk blijven, dicht bij mijn familie en mijn werk en ik wilde in een goede, veilige buurt wonen.

Toen op een zeker moment Jacobine van werk, via de Stadhouderslaan, naar huis fietste zag zij complete woningen van de vrachtwagen op de onlangs aangelegde fundering geplaatst worden. ‘Mijn nieuwsgierigheid was daarmee direct gewekt. Na wat onderzoek bleek het een jongerenproject (tot 27 jaar) te zijn waarvoor ik, met mijn 26 jaar, nog nèt in aanmerking kwam. Ik heb het in de gaten gehouden en mij direct ingeschreven toen de mogelijkheid er was. Met meer dan 500 inschrijvingen prijs ik mij ontzettend gelukkig met het feit dat ik mijn eigen woning heb mogen ‘krijgen.’ Want krijgen, zo voelt het dan ineens terwijl ik er gewoon hard voor moet werken.

Wonen in een Startblock woning

‘Het woont heel leuk! Ik had rekening gehouden met een appartement in een flat, maar nu heb ik toch een rijtjeshuis. De ruimtes zijn voldoende groot, de keuken vind ik zelfs vrij groot. Dankzij het extra schuurtje heb ik ook nog een mooie plek om spullen op te bergen. Om optimaal gebruik te maken van de ruimte, heb ik stellingen geplaatst.

Het klimaat in de woning is fijn. De ruimtes kunnen los van elkaar verwarmd worden, waardoor het ik het in de slaapkamer lekker fris kan houden. Het hout dat gebruikt is licht van kleur en heeft mooie nerven, dit creëert een fijne sfeer. Kortom ik ben heel bij met mijn eigen woning waar ik mijn eigen ruimte heb, eigen spullen, eigen regels, eigen woonkamer. Een eigen thuis!’

Jacobine deelt via haar instagram account met trots haar woning via @thuisop.53