In een tijd waarin duurzaamheid en circulariteit steeds belangrijker worden in de bouwsector, is het cruciaal om te begrijpen wat de waarde is van circulaire projecten. De greenpaper van Copper8, een social enterprise met een missie om duurzame impact te maken in de maak- en bouwindustrie, verkent het concept van ‘circulair waarderen’, dat duidelijk verder gaat economische waarde alleen. In deze blog bekijken we hoe dit complexe onderwerp een plek krijgt in de toekomst van de bouwsector.

De complexiteit van circulair waarderen

Het waarderen van circulaire objecten omvat verschillende dimensies. Het gaat niet alleen om economische waarde, maar ook om functionele waarde, meercyclische technische waarde, economische waarde, ecologische waarde en sociale waarde. Tel daarbij op dat de langetermijnwaarde lastig te voorspellen is en je begrijpt: het is een complexe en veelomvattende taak. Het uitdrukken van alle facetten in één concreet cijfer is een fikse uitdaging.

Circulair waarderen gaat verder dan economie

Veel mensen denk bij het begrip ‘waarderen’ direct aan economische waarde. In de context van de circulaire economie is het juist essentieel om verder te kijken dan alleen die economische aspecten. Circulair bouwen gaat niet – alleen – over geld, maar ook over ecologische en maatschappelijke waarden. Het is het bredere perspectief op waarde dat we moeten omarmen.

Op weg naar grootschalig circulair bouwen

Dit gezegd hebbende, mogen we niet over het hoofd zien, dat het economisch waarderen wel kan helpen om circulair bouwen aantrekkelijker te maken voor diegenen die nog niet overtuigd waren van de urgentie. Het is een stap in de richting van het ’tipping point’ waarop circulair bouwen het nieuwe normaal wordt.

Verken de toekomst van circulaire waarde

Copper8 heeft deze eerste verkenning naar ‘circulair waarderen’ in de bouw uitgevoerd in opdracht van Platform CB’23 en Cirkelstad. In de greenpaper verzamelden zij inzichten over het waarderen van circulaire objecten. Het belang van het waarderen van circulariteit komt aan de orde, net als de aspecten die meegenomen moeten worden bij het toekennen van de waarde. Wil je meer ontdekken over dit onderwerp of deelnemen aan de discussie over het waarderen van circulair vastgoed? Download de greenpaper Circulair waarderen.

Geïnspireerd?

Benieuwd naar de blog waarin Tony Mol laat zien dat de businesscase voor circulaire houtbouw veelbelovender is dan je in eerste instantie zou denken? Die vind je hier. Benieuwd wat onze circulaire en energiezuinige woning voor jouw project of woningcorporatie kan betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Geef ons een belletje op 0527 308 100 of mail naar info@startblock.nl. We leren je graag kennen.