Prefab woning projecten

Prefab

Woning

Lees verder
houten huis

Prefab Woning

Prefabricage wordt afgekort tot prefab. Een prefab is dus een woning die middels prefabricage wordt gemaakt. Je zou dat kunnen uitleggen als kant en klaar huis bouwen, maar dat is echter niet helemaal juist. Wel is het zo dat elementen van een prefab huis zoveel mogelijk al in een werkplaats of fabriek worden gemaakt. Die worden dan vervolgens naar de bouwplaats gebracht, waarna met de elementen daar een complete woning in elkaar wordt gezet. Dan ontbreekt er nog wel een afwerking.

Die kan plaatsvinden in een huis met alle muren, vloeren en een dak op hun plaats. Desalniettemin zullen we toch de term kant en klaar woning wel eens gebruiken. Je koopt een prefab woning als het ware uit een catalogus. Dat is anders dan een woning door een architect naar jouw wensen te laten ontwerpen en die je vervolgens door een bouwbedrijf laat bouwen.

prefab woning

Hoewel je in het geval van een kant en klaar huis wellicht concessies zult moeten doen en je bepaalde details graag wat anders had gezien, is er een breed aanbod van prefab huizen en zijn er veel keuzemogelijkheden. Bungalow, seniorenwoning, vrijstaande woning, vakantiewoning? Ze zijn als prefab te krijgen en nog meer typen woningen.

Lees meer over onze aanpak

Wat zijn de voordelen van een prefab woning?

We kunnen de voordelen van een prefab woning als volgt opdelen:

 • het maken van keuzes;
 • sneller beginnen;
 • het bouwproces;
 • de kwaliteit;
 • de kosten.

Op de kosten komen in een aparte paragraaf terug.

Het maken van keuzes

In een catalogus van prefab woningen kan je als aspirant-koper tamelijk gedetailleerd zien hoe een woning er eenmaal gebouwd uit gaat zien. Met de bouwtekeningen van een architect is dat wat lastiger, hoewel er natuurlijk visualiseringsgereedschappen zijn die daarbij kunnen helpen. De elementen die voor een prefab woning worden gebruikt, zijn normaliter standaard. Je kunt ze in de werkplaats/fabriek zien. Je kunt dan de kwaliteit beoordelen. Het wordt ook gemakkelijker om tussen mogelijke opties te kiezen.

Sneller beginnen

Als je een woning door een architect laat ontwerpen, dan kost dat uiteraard tijd. Dat heeft niet per se een probleem te zijn. Maar als ‘tijd is geld’ van toepassing is, dan heeft een prefab woning de voorkeur, want dan kan de bouw sneller beginnen.

prefab woningen

Het bouwproces bij een prefab woning

We gaven al eerder aan, dat van een prefab huis elementen al in een werkplaats/fabriek worden gemaakt. Dat heeft voordelen, zoals:

 • het gereedschap kan worden gekozen, dat het best bij het soort werk past;
 • men heeft bij het maken van de elementen geen last van weersinvloeden. Het werk hoeft daarvoor niet te worden onderbroken;
 • de bouwtijd is korter en beter voorspelbaar. Ook is de kans kleiner dat het weer vertragingen veroorzaakt. Dat is prettig als je in een woning woont, die je dus moet gaan ontruimen.

In plaats van bouwen, zou men ook heel goed van assembleren kunnen spreken. Je zou het kunnen vergelijken met het assembleren van een auto, waarbij elementen kant en klaar worden aangeleverd. Als een bouwplaats moeilijk te bereiken valt met de transportmiddelen, dan wordt deze bouwwijze lastiger. Vaak is er een hoge bouwkraan nodig. Daar dient op de bouwplaats ruimte voor te zijn.

De kwaliteit

In een werkplaats/fabriek is het eenvoudiger om dezelfde (hoge) kwaliteit te handhaven. Door de kwaliteitscontrole daar is de kans op het moeten oplossen van problemen op de bouwplaats kleiner.

Kosten van een prefab woning?

kant en klaar huis

De kosten van een prefab woning hangen af van het type en de grootte ervan, en welke opties je kiest. Een bouwprijs onder de € 100.000 is mogelijk. Wellicht kan hier en daar aan speciale eisen worden voldaan, maar bij een prefab huis zijn die relatief duur. In vergelijking met een huis dat volledig op de bouwplaats wordt opgebouwd, zijn de bouwkosten van een prefab huis vaak zo’n 25% lager. Men kan voor een belangrijk deel onder prima omstandigheden werken en met de meest geëigende gereedschappen. Dat levert niet alleen een meer constante kwaliteit op, maar het werkt ook sneller. Als je een prefab woning kiest, dan spaar je bovendien de kosten van een architect uit.

”Een betaalbaar alternatief voor starters”
Blijf op de hoogte
van onze duurzame ontwikkelingen

Wil je meer weten over Startblock en op de hoogte blijven van ons werk? Laat dan je mailadres achter zodat we je interessante verhalen kunnen sturen.

 • Optimaal woongenot
 • Hoge mate van circulariteit
 • Onderhoudsarm
 • Beperkte CO₂ uitstoot
Hulplijnen