De bouwwereld heeft te kampen met almaar stijgende grondstoffenprijzen, rentestijgingen en een toenemend tekort aan personeel. Tegelijkertijd hebben we te maken met een groot woningtekort. In deze blog vertelt Willem van Tilburg, mede-eigenaar van Startblock, hoe je slim omgaat met deze uitdagingen.

Woningen als zoete broodjes over de toonbank

De reguliere woningmarkt heeft te maken met enorme prijsstijgingen. Dat gaat ten koste van de betaalbaarheid van de beschikbare woningen. Zelfs nu de prijzen torenhoog zijn, gaan woningen als zoete broodjes over de toonbank. Als projectontwikkelaar of investeerder zal je er geen nacht minder om slapen, maar als vader van drie kinderen, kijk ik toch met enige zorg naar de toekomst. Om daadwerkelijk met dat probleem aan de slag te gaan, heb ik met een aantal andere ondernemers Startblock opgezet.

Prijs in de hand houden

Wij kijken op een heel andere manier naar het bouwen van woningen. Het traditionele steentjes stapelen is inmiddels wel een beetje achterhaald, zo blijkt ook uit het feit dat prefab bouwen een snel opkomende trend is. Wij gaan daarin nog een stapje verder. Onze woning wordt volledig in de fabriek gebouwd. Op die manier kunnen we de prijs in de hand houden en kunnen we geïnteresseerden, zoals aannemers en woningcorporaties, precies vertellen wat een woning gaat kosten. We hebben niet te maken met weersomstandigheden die het werk op de bouwplaats kunnen vertragen of andere remmende factoren, zoals de levertijd van een kraan.

Op die manier kunnen we de prijs van onze woning exact berekenen en kunnen we heel snel voor starters betaalbare, circulaire woningen realiseren. Inmiddels zijn we drie jaar bezig en wonen de eerste mensen in een Startblock-woning. Op dit moment werken we aan een woning met drie slaapkamers.

Het kan nog efficiënter

Als je aan de slag gaat met een nieuwe manier van bouwen, krijg je ook te maken met strubbelingen. Zo komen nutsbedrijven een meterkast pas keuren als de woning op locatie staat. Die meterkast staat al weken daarvoor in onze fabriek klaar en kan dus al veel eerder worden gekeurd. Dat betekent dat nieuwe bewoners met hun nieuwe huissleutel op zak moeten wachten op het nutsbedrijf. Verloren tijd. Ook moet elke woning bij elke gemeente opnieuw worden gekeurd, wat elke keer weer gepaard gaat met de nodige legeskosten. De installatie en de constructie van onze woningen is in de basis steeds dezelfde. Een productvergunning in plaats van een projectvergunning, zou veel tijd en geld schelen. Vergelijk het met de auto-industrie, daar wordt ook niet elke auto afzonderlijk gekeurd. Door de druk op de woningmarkt zien we gelukkig wel dat steeds meer partijen met ons mee willen denken. Door positief te blijven en steeds weer te bewijzen dat ons concept werkt, ben ik er zeker van dat we op den duur het tij kunnen keren.

Geïnspireerd?

Benieuwd wat onze circulaire en energiezuinige woning project of woningcorporatie kan betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Geef ons een belletje op 0527 308 100 of mail naar info@startblock.nl. We leren je graag kennen.