2023 was een belangrijk jaar voor Startblock. Dankzij het programma Emissieloos Bouwen van TNO en het ministerie van BZK hebben wij een significante vooruitgang geboekt in de productie van onze duurzame woningen. In deze blog vertelt Deen Mondt van Startblock hoe wij bijdragen aan de oplossing van het woningtekort en tegelijkertijd onze CO2-footprint nog verder weten te verkleinen.

Optimalisatie van productie

Het programma Emissieloos Bouwen is een initiatief van TNO en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), met als doel aan te tonen dat de stikstofuitstoot in de bouw aanzienlijk kan worden teruggebracht door middel van industrieel bouwen.  In dat kader heeft ook Startblock dit jaar een aanzienlijke sprong gemaakt in de productie-efficiëntie. Door ons productieproces te optimaliseren, kunnen wij nu vier tot zes Startblock-woningen per week produceren, een verdubbeling van onze capaciteit. Deze versnelling in productie draagt direct bij aan het verminderen van het woningtekort.

Groen transport: een duurzame keuze

Door samen te werken met Van Wieren Special B.V. hebben we kunnen overschakelen op elektrisch vervoer. Deze verandering in ons logistiek proces is een grote stap in het nog verder verminderen van onze CO2-uitstoot.

Inzichten en vooruitgang met TNO

Ook de samenwerking met TNO heeft ons veel gebracht. Diverse TNO-onderzoeken hebben ons nieuwe inzichten gegeven, met als resultaat een circulaire, duurzame woning die past binnen het bouwbesluit. En dat zonder in te leveren op de betaalbaarheid van onze woningen.

Een blik op de plaatsing van 52 Startblock Roots-woningen

In deze video kun je zien hoe wij 52 Startblock Roots-woningen plaatsen voor een project van woningcorporatie Heuvelrug Wonen in Wijk bij Duurstede. Dit project illustreert perfect hoe wij samen met gemeenten en woningcorporaties werken aan innovatieve woonoplossingen.

Stap naar een duurzamere toekomst

Wij bedanken Gemeente Wijk bij Duurstede, Heuvelrug Wonen Doorn, TNO en Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor hun onmisbare steun bij deze stap naar een duurzamere toekomst.

Kennisdeling

Kennisdeling is een belangrijk uitgangspunt van Emissieloos Bouwen. Daarom heeft TNO een magazine uitgegeven, waarin alle deelprojecten met bijbehorende resultaten worden beschreven. Download het Emissieloos Bouwen magazine ‘NOx. Blader snel naar pagina 50 als je wilt weten wat TNO vindt van de Startblock-woningen.

Geïnspireerd?

Benieuwd wat onze circulaire en energiezuinige woning voor jouw project of woningcorporatie kan betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Geef ons een belletje op 0527 308 100 of mail naar info@startblock.nl. We leren je graag kennen.