Een woning die uit de fabriek komt, daar wil toch niemand in wonen? Of toch wel? In deze blog vertelt Ramon Vissers, een van de salesverantwoordelijken bij Startblock, waarom een huis uit de fabriek steeds populairder wordt.

Stigma aan prefab

Er kleeft een stigma aan prefab-woningen. Het is containerbouw, leidt tot eenheidsworsten en er kan geen architectuur op losgelaten worden. We begrijpen waar dat vooroordeel vandaan komt, en het is ook best lastig om van een prefab-woning iets unieks te maken. We moeten om te beginnen aan de voorschriften voor veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu voldoen zoals die in het Bouwbesluit 2012 zijn vastgelegd. Daarnaast zijn de afmetingen van onze woningen beperkt tot vier bij vijf meter, omdat de woning over de weg moet worden vervoerd. Maar waar een wil is, is een weg.

Variëteit in de wijk

Wij bieden twee typen woningen. Startblock Tree is onze compacte, grondgebonden eengezinswoning. Startblock Roots is een grotere variant, ontwikkeld voor één en tweepersoonshuishoudens. Bij beide woningen is de complete gevelaankleding flexibel, zowel qua vormgeving als qua beeld. Er kan geschoven worden met panelen, de keuze voor kleur en materiaal is in overleg te bepalen en je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een frans balkonnetje. Zo kan er toch variëteit in een wijk worden aangebracht.

Van terughoudendheid naar creativiteit

Als wij onze woningen presenteren aan architecten, merken we dat ze in eerste instantie heel terughoudend zijn. We krijgen vragen als: Waar blijft ons werk? Waar kunnen wij ons ei kwijt als het product al klaar is? Maar naarmate de rondleiding of presentatie vordert, ontstaan er steeds meer creatieve ideeën. Er kan immers van alles gedaan worden met de gevel, spelen met kozijnen en ramen en je kunt woningen spiegelen of blokken op een speelse manier combineren.

Een duurzaam thuis

Een prefab-woning heeft voor- en nadelen. Het is enorm efficiënt vanwege de standaardcomponenten, tegelijkertijd biedt het voldoende mogelijkheden als het gaat om architectuur en stedenbouw. En vergeet niet: door voor zo’n woning te kiezen heb je niet alleen heel snel een eigen thuis, je draagt ook nog eens bij aan een duurzamere wereld.

Geïnspireerd?

Benieuwd wat onze circulaire en energiezuinige woning voor jouw project of woningcorporatie kan betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Geef ons een belletje op 0527 308 100 of mail naar info@startblock.nl. We leren je graag kennen