In een vorige blog heeft Ramon Vissers, modulair en bio-based specialist bij Startblock, de veranderende dynamiek in de bouwsector besproken en hoe flexwonen onze bouwprocessen verandert. Vandaag zoomt hij in op zeven grote voordelen van de kant-en-klare grondgebonden woningen van Startblock.

1. Efficiënt ruimtegebruik

Met onze woningen benutten we het potentieel van elk stuk grond optimaal door gebruik te maken van het innovatieve rug-aan-rug-bouwconcept. Dit ontwerp stelt ons in staat om meer wooneenheden op dezelfde oppervlakte te plaatsen zonder in te boeten aan woongenot. Dit maakt de businesscase voor flexwonen een stuk sneller haalbaar.

2. Lange levensduur van onze flexwoningen

Onze flexwoningen zijn van hoge kwaliteit en voldoen aan de eisen van het permanente bouwbesluit. Dit betekent dat ze, ook als ze initieel worden geplaatst op tijdelijke grond, ontworpen zijn als permanente woningen. Als het geval wil dat de woningen toch mogen blijven staan, kan dat, omdat de woningen voldoen aan het permanente Bouwbesluit.

3. Lage afschrijving

Over het algemeen schrijven corporaties en ontwikkelaars flexwoningen af tot nul, maar doordat wij bouwen met permanente kwaliteit, is dat niet nodig. Bij een traditioneel gebouwde woning hoeft er ook geen afschrijving plaats te vinden. Je kunt onze woningen zo nu en dan wat opfrissen, door een nieuw verfje aan te brengen, een nieuwe keuken te installeren of moderne apparatuur te plaatsen, maar de woning behoudt haar waarde.

4. Lagere verplaatsingskosten

De hijsogen blijven aan de woning bevestigd, waardoor deze altijd opnieuw verplaatst kan worden. Omdat de woningen als één geheel verplaatst worden, hebben we lage verplaatsingskosten in vergelijking met woningen die in meerdere delen verplaats moeten worden. Dit heeft enorme positieve impact op de businesscase.

5. Kwaliteitsbehoud

Als onze woningen toch verplaatst moeten worden, hoeven ze niet uit elkaar gehaald te worden. Daardoor behouden ze ook hun kwaliteit. Dit is een significant voordeel vergeleken met woningen die gedemonteerd moeten worden.

6. Duurzaamheid en subsidiemogelijkheden

Onze woningen voldoen aan strenge duurzaamheidseisen. Daarmee komen ze in aanmerking voor diverse subsidieregelingen zoals MIA-VAMIL en de EPV-vergoeding.

7. Bouwtijd

Wij bouwen onze woningen in slechts zes dagen en bieden volledige ondersteuning van A tot Z in het ontwikkelproces. Omdat elk project uniek is, zorgen we dat we heel flexibel zijn, maar hebben we ons proces zoveel mogelijk gestandaardiseerd. Daardoor werken we heel snel van Voorlopig Ontwerp naar Definitief Ontwerp. Goede voorbeelden zijn de projecten in Eerbeek en Wijk Bij Duurstede. Deze projecten duurden respectievelijk zeven en negen maanden van het eerste contact tot het sleutelklaar opleveren van de woningen.

Doe ook mee aan deze bouwrevolutie

De beweging naar een duurzamere bouwsector is in volle gang, en wij nodigen je uit om ook deel te nemen. Of je nu een gemeente, corporatie of op een andere manier betrokken bent, jouw inzet is broodnodig voor het realiseren van de doelstellingen. Alleen als we de handen massaal ineenslaan kunnen we de transitie naar modulaire houtbouw en biobased materialen versnellen.