Maaike Rozendaal is vanaf de oprichting betrokken geweest bij Startblock. Ze is begonnen als stagiair marketing en communicatie en is inmiddels in vaste dienst als HR-manager. In deze blog vertelt ze wat ze mooi vindt aan Startblock, hoe ze haar creativiteit inzet om wat extra’s voor de medewerkers te doen en hoe ze de toekomst voor zich ziet.

Medewerker van het eerste uur

Startblock was echt nog maar net opgericht, toen ik hier – min of meer bij toeval – terechtkwam als stagiair marketing en communicatie eind 2019. Ik begon samen met Tony Mol, de algemeen directeur, op een kantoortje. Toen mijn stageperiode was afgerond, kreeg ik de mogelijkheid om hier te blijven werken naast mijn studie Bedrijfskunde. Door de coronamaatregelen waren mijn lessen vrijwel allemaal op afstand en kon ik studie en een baan mooi combineren.

Steun en support

In juni 2021 ben ik afgestudeerd in de richting Human Resources. De focus van een studie Bedrijfskunde ligt natuurlijk niet op het personele vlak, maar ik werk graag met mensen en ik vind het geweldig om dingen te regelen. Dat komt binnen HR allemaal samen. Ik gaf bij Tony aan dat ik me graag die kant op wilde ontwikkelen en kreeg alle steun en support om dat ook in de praktijk te brengen. Dat is ook echt een van de dingen die ik fijn vind aan Startblock: dat je de ruimte krijgt om jezelf te ontwikkelen en om verder te kijken dan alleen je eigen functie. Omdat we nog niet zo groot waren kon ik de marketing natuurlijk nog niet helemaal loslaten, dus dat heb ik eerst een tijdje gecombineerd: personeelszaken als mijn hoofdtaak, en marketing deed ik erbij.

Elke dag weer een uitdaging

Het feit dat ik vanaf zo’n vroeg stadium betrokken ben geweest bij Startblock maakt ook dat ik hier dolgraag wil blijven. Alles wat voor mij nieuw is, is voor de organisatie ook nieuw. Dat zorgt dat elke dag weer een uitdaging is. Het bedrijf is natuurlijk ook heel bijzonder. We zijn baanbrekend in duurzaam bouwen en als ik zie wat we voor elkaar krijgen, dan ben ik echt supertrots. De organisatie groeit lekker, dus als ik mag dromen, dan zie ik mezelf over een aantal jaar wel met een team om me heen. Ik ben sowieso een echte teamspeler, hou ervan om met collega’s te sparren en een beetje humor hoort daar wat mij betreft wel bij. Maar een HR-baan heeft ook minder makkelijke kanten. Zo werd er laatst iemand in de fabriek onwel, dan is het mijn verantwoordelijkheid daarover te communiceren met de medewerkers en de familie. Dat is moeilijk.

Verstand op nul, blik op oneindig

Ik hoop dat we, naast de mooie basis die er nu al staat, nog veel meer kunnen gaan betekenen voor het personeel als het gaat om secundaire arbeidsvoorwaarden. Ik heb daar wel bepaalde ideeën over. En natuurlijk wil ik mezelf ook blijven ontwikkelen, op zakelijk en op persoonlijk vlak. Als ik niet aan het werk ben, ga ik graag sporten. Even mijn verstand op nul, blik op oneindig. CrossFit is voor mij een echte uitlaatklep, dat doe ik zo’n twee tot drie keer per week. Ook daar krijg ik alle ruimte in. Als ik een keer eerder wil beginnen om ’s middags te gaan sporten, dan kan dat. Het type werk laat dat natuurlijk ook toe, in de fabriek is dat helaas moeilijker. Verder breng ik graag tijd door met vrienden. Lekker samen eten, daar hou ik van.

Binding in het team

Naast mijn baan bij Startblock heb ik ook nog mijn eigen onderneming, M.Y. Evenementen. Mijn creativiteit en de ervaring die ik opdoe als eventmanager kan ik ook kwijt in mijn werk als HR-manager. Ik vind binding en sfeer in het team erg belangrijk. Samen leuke dingen doen, helpt daarbij. Daarom ontwikkelden we het afgelopen jaar een paar leuke initiatieven, die we jaarlijks willen laten terugkomen. Dat begint natuurlijk met het vieren van onze successen. Een hapje en een drankje, een woordje van de directie is natuurlijk heel leuk om een project af te sluiten. We organiseerden een familiedag voor alle medewerkers en hun gezin met een barbecue en leuke activiteiten voor de kinderen. Vlak voor de zomervakantie kregen medewerkers een mooi strandlaken. Dat collega’s dit waardeerden bleek wel uit de vele foto’s die we kregen toegestuurd. In de aanloop naar kerst heb ik een kerstmarkt in echte wintersfeer georganiseerd voor alle Startblock-medewerkers, met leuke kraampjes, een barista en een poffertjesbakker. De medewerkers konden zelf hun kerstpakket samenstellen. En de eerste werkdag van 2023 begonnen we natuurlijk met een uitgebreid Nieuwjaarsontbijt: lekker even bijpraten na de feestdagen. Hoe leuk is dat, dat je je know-how ook op die manier kunt inzetten om je personeel extra te bedanken? Mijn motto is: ‘Het leven is een feestje, laat mij de slingers maar ophangen’.

Uitdagende arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is natuurlijk enorm uitdagend op het moment. Enerzijds gaat het ons goed af met het werven van geschikte collega’s. Dat komt vooral door onze manier van werken in de fabriek. De manier van bouwen – in de fabriek – trekt veel sollicitanten aan; de meeste zijn overtuigd dat dit echt ‘het nieuwe bouwen’ wordt.

Bovendien zijn we niet afhankelijk van het weer – bij regen, kou of wind – staan onze medewerkers lekker warm en droog –, én het werken op één plek zorgt voor stabiliteit en rust. Maar de krapte op de arbeidsmarkt gaat natuurlijk niet volledig aan ons voorbij. Ook wij staan zo nu en dan voor een uitdaging. De grootste is het vormen van een afbouw-/plaatsingsteam. We zijn hard op zoek zijn naar een ervaren voorman en ervaren medewerkers voor in zijn, haar of hun team. Ervaring in de bouw is pre omdat dit team zelfstandig moet kunnen werken. Daarnaast is het vinden van mensen met technische skills, op het vlak van elektra en water, best lastig. Dus ben of ken je iemand? Stuur me gerust een mailtje of neem telefonisch contact met me op via 0527 308 100.

Geïnspireerd?

Benieuwd wat onze circulaire en energiezuinige woning voor jouw project of woningcorporatie kan betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Geef ons een belletje op 0527 308 100 of mail naar info@startblock.nl. We leren je graag kennen.

Lijkt het je mooi om ook het verschil te maken in de bouwsector en bij te dragen aan een mooiere toekomst? Kijk dan eens bij onze vacatures.