De komende jaren moeten zo’n honderdduizend woningen per jaar worden gebouwd om het woningtekort op te lossen. Tegelijkertijd zijn er allerlei eisen waaraan moet worden voldaan. Door te blijven bouwen zoals we dat altijd hebben gedaan, gaan we er niet komen. Door over te stappen op industrieel bouwen, gaat het Hugo wel lukken.

Hernieuwde focus op huisvesting

Na 12 jaar afwezigheid is het ministerie voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening sinds het begin van dit jaar weer terug. Het feit dat er weer focus is op huisvesting juichen wij uiteraard toe, net als de energie en pragmatische aanpak, waarmee Hugo de Jonge – verantwoordelijk voor dit ministerie – werd gecomplimenteerd in het radioprogramma WNL Haagse Lobby. Een minister die de handen uit de mouwen steekt en niet alleen maar achter een computer wetten zit te schrijven, daar kunnen we wat mee.

Wensdenken

Tegelijkertijd wordt door verschillende partijen ernstig in twijfel genomen of onder Hugo de Jonge die één miljoen woningen er in 2030 werkelijk staan. ‘Onduidelijkheid over haalbaarheid plannen voor 1 miljoen nieuwbouwwoningen’, zo kopte het AD eerder dit jaar. Volgens onderzoek door vakblad Cobouw en journalistiek onderzoeksplatform Follow The Money zijn de plannen gebaseerd op ‘wensdenken’. Volgens de onderzoekers is er geen enkel overzicht waar en wanneer woningen gebouwd worden en welke concrete bouwplannen realistisch zijn. De Jonge reageerde daarop door te twitteren dat het hernemen van de regie zijn kernopdracht is voor de komende jaren, op volkshuisvesting en ook op ruimtelijke ordening.

Industrieel bouwen maakt het verschil

Dat we met alleen de ‘klassieke’ manier van bouwen die één miljoen woningen niet gaan realiseren, dat is helder. Uit onderzoek door McKinsey blijkt dat conceptueel en industrieel bouwen voor een kostenverlaging van twintig procent en een versnelling van het bouwproces met twintig tot vijftig procent kan zorgen. Om de bekendheid van deze manier van bouwen te vergroten heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een programma opgezet, dat wordt toegelicht in de publicatie “De woningbouw betaalbaar en duurzaam versnellen.

Fabrieksmatig gebouwde woningen

Ook wij van Startblock dragen bij aan het oplossen van het tekort aan betaalbare woningen. Onze complete, duurzame én betaalbare woningen passen binnen het bouwbesluit. Die woningen bouwen we volledig fabrieksmatig. Zo bieden we in samenwerking met projectontwikkelaars, gemeentes, corporaties én investeerders zoveel mogelijk starters de kans bieden op een eigen (t)huis.

Geïnspireerd?

Benieuwd wat onze circulaire en energiezuinige woning voor jouw project of woningcorporatie kan betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Geef ons een belletje op 0527 308 100 of mail naar info@startblock.nl. We leren je graag kennen