“Een circulaire woning voor een bedrag onder de ton, dat werd de uitdaging voor StartBlock.”

De wereld verandert, de visie op de kwaliteit van leven verschuift en het aantal een- en tweepersoonshuishoudens neemt ieder jaar toe. De bouw van nieuwe huizen blijft echter achter bij de vraag. Het is voor (her)starters bijna onmogelijk geworden een woning te bemachtigen, mede door de stijgende prijzen in de verkoop en de vrije huur. Hoe kunnen we met relatief lage kosten, op hoog tempo, in een beperkte ruimte en met het oog op de toekomst uitkomst bieden? En hoe voldoen we dan aan het Bouwbesluit? Deze vragen stonden centraal bij de zoektocht.

StartBlock straat bruin

Expertises werden bij elkaar gebracht en het was al snel duidelijk dat stenen woningbouw niet mogelijk was. De vraag was of er andere materialen waren met dezelfde eigenschappen. Cross Laminated Timber bleek een fantastisch alternatief. Dit kruislings verlijmde hout is constructief oersterk en gaat heel lang mee. Hout is bovendien veel eenvoudiger te verwerken en vervoeren en dat bood ongekende kansen.

Een houten huis direct vanuit de fabriek. Geen prefab, geen modulaire bouw, maar een complete woning van de lopende band. Het idee was even ridicuul als verfrissend. Samen met Henk Visscher, eigenaar van Stijlvol hout, Tony Mol als commercieel strateeg en een team van architecten, werd het concept verder ontwikkeld en ontstond de woning zoals die nu wordt aangeboden. Een moderne, circulaire woning met drie etages en alle comfort. Een aantrekkelijke starterswoning die voldoet aan de wet- en regelgeving in het Bouwbesluit voor een budget van nog geen honderdduizend euro.

“DIT PROJECT GEEFT EEN ENORME KICK”

Weg met de hoogdravende woorden. Starten, puzzelen en doorzetten, dat is wat we hebben gedaan. We hadden durf nodig, moed. Onze ambitie begon niet met een verdienmodel, maar met een doel. En dat doel begint steeds dichter bij te komen. De relevantie van ons concept wordt gezien. We doen iets wat er nog niet was en lossen daarmee een levensgroot maatschappelijk probleem op.

StartBlock heeft dé oplossing, onconventioneel en duurzaam. De kracht zit hem in de eenvoud: bouw kleinschalige woningen compleet in de fabriek en plaats ze met meerdere tegelijk als blok. De StartBlock- woningen zijn bedacht voor stedelijke gebieden waar onderhoud of sanering de komende jaren tot hoge kosten leidt. Het alternatief wat ons concept biedt, is een moderne woning van drie verdiepingen die voldoet aan alle denkbare wooneisen.

Klant specifieke woningen

De woningen van StartBlock zijn klant specifiek op te leveren. De complete gevelaankleding kan qua vormgeving en beeld worden aangepast aan de wensen van onze opdrachtgevers. Er kan geschoven worden met panelen en de kleurstelling en vormgeving bepaal jezelf. Net als de keuze voor materialen. Met elkaar en binnen de eisen van de Welstandscommissie creëren we wijken met een eigen ecologische uitstraling.

Alle klant specifieke aanpassingen verwerken we in de fabriek. Dit om de kosten minimaal te houden en de snelheid van het bouwproces te respecteren. De regelgeving en de transportmogelijkheden zijn bepalend voor de maatvoeringen van de woning en dus ook de binnenzijde. De indeling is niet te wijzigen. Per etage kunnen we schuiven en spiegelen.

StartBlock woningen in een blok

Ketenverantwoordelijkheid

Nederland wordt steeds dichter bevolkt. We hebben met de hele keten een verantwoordelijkheid voor de toekomst. We hebben leiders nodig, zowel in het publieke als in het private domein. Gemeenten en projectontwikkelaars die het anders en vooral slimmer willen doen en investeerders die gaan voor de lange termijn. In eerste instantie is er grond nodig waar gebouwd kan worden. Beleidsmakers en wethouders kunnen hier het verschil maken. Maar ook collectieven van kopers nodigen wij uit om mee te denken.

Projectontwikkelaars of beleggers willen we vragen om deze woningen in de orderportefeuille op te nemen. De woningen van StartBlock lenen zich uitstekend voor de verhuur. Hier is zelfs op korte termijn een prima rendement te behalen.

Ga naar Voor Wie