Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en ontwikkelaars zoeken voortdurend naar efficiëntere bouwmethoden die minder impact hebben op het milieu. Modulaire woningen bieden een veelbelovende oplossing. In deze blog deelt Joren Hakvoort van Startblock hoe modulaire woningen bijdragen aan het verminderen van de afvalstroom en het verlagen van de CO2-uitstoot. Ook vertelt hij waarom deze manier van bouwen de toekomst van duurzame woningbouw kan zijn.

Prefabricage zorgt voor minder afval

Een van de grootste voordelen van modulaire woningen is dat er veel minder afval wordt geproduceerd tijdens het bouwproces. Dit komt doordat alles prefab in de fabriek wordt gemaakt en op maat wordt aangeleverd. Leveranciers hergebruiken hun restmateriaal om nieuwe producten te maken, waardoor er nauwelijks afval in de fabriek ontstaat. Dit draagt niet alleen bij aan milieuwinst, maar zorgt ook voor een efficiëntere productieketen. Het resultaat: minder verspilling en een duurzamer bouwproces.

Efficiëntie door modulaire opbouw

Modulaire woningen worden opgebouwd uit losse modules die op verschillende plekken in de fabriek in elkaar worden gezet. Elke module kan in een aparte ruimte worden samengesteld, waardoor er efficiënt gebruik wordt gemaakt van ruimte en tijd. Alle op maat gezaagde elementen, maar ook rioleringsbuizen en ventilatiebuizen, vormen samen één groot geheel. Deze buizen kunnen wel 8 tot 10 meter lang zijn, en alles zit er al aan vast, zoals het leidingwerk voor de douche. Het hele pakket wordt vervolgens in de woning gehesen, en dit gebeurt allemaal in de fabriek.

Minder transport, lagere CO2-uitstoot

Omdat alle onderdelen van de woning in de fabriek worden samengesteld en in één keer naar de bouwplaats worden vervoerd, is er veel minder transport nodig. Dit vermindert de CO2-uitstoot die normaal gesproken gepaard gaat met het heen en weer rijden van materialen naar verschillende locaties. Omdat er maar één transportbeweging nodig is, is de logistieke belasting een stuk kleiner en het proces een stuk duurzamer. Doordat het bouwproces in de fabriek plaatsvindt, kun je bovendien gebruikmaken van energie uit vaste stroombronnen, in plaats van de vervuilende aggregaten die vaak op bouwplaatsen worden gebruikt. Hierdoor wordt de CO2-uitstoot verder beperkt.

Hout als duurzame materiaalkeuze

Modulaire woningen bieden daarnaast de flexibiliteit om duurzamere materialen te gebruiken, zoals hout. Hout is een hernieuwbare grondstof die CO2 opslaat in plaats van uitstoot, wat een aanzienlijke bijdrage levert aan het verminderen van de CO2-voetafdruk van het bouwproject. Bij Startblock maken we gebruik van PEFC-gecertificeerd CLT (Cross Laminated Timber), wat niet alleen zorgt voor sterke en duurzame woningen, maar ook bijdraagt aan een gezonder milieu.

Een toekomstbestendige bouwmethode

Modulaire woningen bieden niet alleen ecologische voordelen, maar zijn ook een toekomstbestendige oplossing voor de woningbouw. Door efficiënter met materialen om te gaan, minder afval te produceren en de CO2-uitstoot te verlagen, spelen modulaire woningen een niet te onderschatten rol in het verduurzamen van de bouwsector.

Geïnspireerd?

Duurzaam bouwen is de weg vooruit. Door te kiezen voor natuurlijke en hernieuwbare materialen kun je de ecologische voetafdruk van je bouwprojecten aanzienlijk verkleinen en bijdragen aan een gezonder milieu. Benieuwd wat onze circulaire en energiezuinige woning voor jouw project of woningcorporatie kan betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Geef ons een belletje op 0527 308 100 of mail naar info@startblock.nl. We leren je graag kennen.