Onlangs stond er een interessant artikel op de site van Cobouw. Het ging over de milieuwinst van industrieel bouwen. In het artikel werd gerefereerd aan een onderzoek door Copper8, wat aantoont dat het bouwen van woningen in fabrieken tot wel vijftig procent CO2-uitstoot kan besparen tijdens het bouwproces ten opzichte van traditioneel bouwen. In deze blog deelt Deen Mondt, onze Sustainable Business Development Manager, zijn inzichten over dit onderwerp en vertelt hij hoe fabrieksmatig bouwen bijdraagt aan een duurzame toekomst.
De voordelen van fabrieksmatig bouwen
Het onderzoek van Copper8, waarnaar het Cobouw-artikel verwijst, laat zien dat de productie van fabriekswoningen tussen de 25 en 50 procent CO2-vriendelijker is dan traditioneel bouwen. Dit komt vooral door efficiëntere logistieke processen en de inzet van bouwmaterieel. Bovendien vermindert het gebruik van prefab-bouwmethoden de hoeveelheid bouwafval ook nog eens flink. Dit maakt fabrieksmatig bouwen niet alleen milieuvriendelijker, maar ook economisch aantrekkelijker. Natuurlijk genereert de initiële bouw van een fabriek wel CO2-uitstoot, maar deze impact wordt op de lange termijn ruimschoots gecompenseerd.
Kritische kanttekeningen bij industriële woningbouw
Hoewel de voordelen duidelijk zijn, wordt er in het artikel ook kritiek geleverd op industriële woningbouw. Dick van Ginkel, bouwregelexpert bij TBI Woonlab, wijst op het risico van ‘materiaalobesitas’ bij sommige industriële concepten. Hij stelt: ‘De hoeveelheid maagdelijke materialen die in sommige fabrieken wordt gebruikt, kan immens zijn.’ Dit kan de CO2-voordelen aanzienlijk verminderen of zelfs tenietdoen. Daarom is het zaak om als producent van fabriekswoningen zoveel mogelijk circulaire materialen te gebruiken.
Belang van nauwkeurige milieuprestatieberekeningen
Een ander belangrijk punt uit het onderzoek is de manier waarop de duurzaamheid van een woning wordt berekend. De huidige Milieuprestatieberekening voor gebouwen (Mpg) schiet volgens Copper8 tekort omdat het de impact van bouwmethodes onvoldoende meeweegt. Hierdoor komen de voordelen van industriële bouwmethoden niet volledig tot hun recht. Aanpassing van deze rekenmethodiek zou volgens Copper8 kunnen bijdragen aan een eerlijkere waardering van milieuvriendelijke bouwmethoden, wat kan leiden tot bredere acceptatie en implementatie.
De rol van carboncredits in duurzame bouw
Bij Startblock werken we samen met Climate Cleanup om onze projecten door te rekenen op hun CO2-impact. Hierdoor kunnen we carboncredits, certificaten die een waarde toekennen aan de opgeslagen CO2, voor onze woningen uitgeven. Deze certificaten geven de opgeslagen CO2 in onze woningen een waarde, wat een financiële prikkel biedt voor duurzame bouwpraktijken. Volgens onder andere Sacha Brons van Climate Cleanup vormen deze carbon credits de ‘missing link’ in de keten van biobased bouwen, door transitiefinanciering mogelijk te maken voor zowel boeren als bouwers.
Startblock als pionier in modulair en duurzaam bouwen
Startblock heeft de primeur om als eerste modulaire bouwer carboncredits te kunnen uitgeven. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de duurzame bouwsector. We hebben reeds een project laten doorrekenen en zullen ook onze losse woningen door laten rekenen. Dit initiatief laat zien dat modulaire bouw niet alleen efficiënt en kosteneffectief kan zijn, maar ook significant bijdraagt aan de vermindering van de CO2-uitstoot.
Doe ook mee aan deze bouwrevolutie
De beweging naar een duurzamere bouwsector is in volle gang, en wij nodigen je uit om ook deel te nemen. Of je nu een gemeente, corporatie of op een andere manier betrokken bent, jouw inzet is broodnodig voor het realiseren van de doelstellingen. Alleen als we de handen massaal ineenslaan kunnen we de transitie naar modulaire houtbouw en biobased materialen versnellen.
Wil je graag een rondleiding in onze fabriek? Vul dan het contactformulier in.